Monday, June 29, 2009

Hantu Seram

Tadi member I call. Cemas betul suara dia. I tanya la kenapa? Dia cakap dalam minggu ni dah banyak malam dah dia miss tidur. I tanya lagi kenapa banyak miss tidur? Tak sihat ke? Dia cakap ya. Dia tak sehat. Tapi bukan badan dia tak sihat, mental dia yang tak sehat. Dah tiga malam berturut-turut dia kena kacau makhluk aneh yang suka berlari. Time dia tidur, dalam pukul 2 atau 3 pagi dia akan dengar bunyi seolah-olah orang sedang berlari. Then, bila makhluk tu dah dekat dengan katilnya, makhluk aneh itu berhenti berlari dan merenung muka dia dekat-dekat. Dia tak berani nak bukak mata tapi boleh rasa deru nafas makhluk aneh tu. Ini bukan cerita bohong. Ini cerita benar. Cuba u all bayangkan...


*************************************************


Juliet adalah seorang pelajar yang pintar. Sewaktu usianya 16 tahun, kerana memperoleh 8A dalam PMR, beliau mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di sekolah berasrama penuh yang terkenal di negara metrofulus iaitu Sekolah Menengah BP Keladi Bunting.

Juliet tidak janggal tinggal di asrama kerana telah biasa berdikari. Satu dorm mampu memuatkan lebih kurang 50 orang pelajar. Juliet menginap di Asrama Puteri atau ringkasannya ASPURI. Juliet dapat ramai kenalan baru. Ketua warden di asrama Juliet itu bernama Cikgu Kordiyah. Cikgu Kordiyah juga amat peramah dengan Juliet menyebabkan Juliet kurang rasa kekoknya.

Pada malam pertama Juliet tidur di asrama itu, tiba-tiba bulu romanya menegak. Juliet kurang pasti mengapa tiba-tiba dia berasa kurang selesa dan juga berdebar-debar. Adakah beliau sudah mau demam? Tidak, suhu badannya normal. 37 darjah celcius. Beliau kemudiannya mengambil keputusan untuk tidak memikirkan soal itu lantas terus masuk tidur.



Jam 2.30 pagi.

Juliet terjaga. Aneh. Terdengar bunyi orang berlari di sepanjang koridor hostel itu. Beliau diam.

'Sape pulak lari tengah-tengah malam ni? Gilee ke hape?'

Hati Juliet bersuara. Kemudian, makin lama, bunyi tapak kaki berlari itu makin dekat. Juliet kaget. Beliau pejamkan mata kerana berasa takut yang amat sangat. Beliau tidak pasti siapakah yang sedang menghampirinya. Terasa deruan nafas kasar makhluk itu betul-betul di hadapan mukanya. Juliet tau makhluk itu tengah merenungnya. Lantas Juliet membaca beberapa potong ayat suci Al-Quran untuk menghalau makhluk tersebut.



5 minit kemudian.

Tiada lagi bunyi nafas kasar makhluk itu. Juliet lega dan terus tertidur sehinggalah keesokan harinya. Pagi itu, Juliet nekad mahu menceritakan kejadian aneh itu kepada senior di sekolahnya itu. Tujuan beliau adalah untuk mengetahui cerita sebenar.



"Betul kak. Juli dengar bunyi orang lari-lari kak. Pastu, dia tenung Juli kak."

"Mana Juli tau dia tenung Juli?"

"Juli dengar bunyi nafas dia kak..nafas kasar dia kena kat muka Juli kak."

"Juli tak tengok sapa dia?"

"Ish akak ni, Juli takut sangat time tu, takde masa nak bukak mata. Bukak idung bolehla kak."

"Bagus lah kalau Juli tak tengok dia. Bahaya."

"Bahaya? Kenapa kak bahaya? Akak cerita la. Juli nak tau."

"Erk.. takde pape. Juli jangan fikir yang bukan-bukan ye dan satu je pesan akak, jangan ceritakan hal ni dekat orang lain."

"Kak! Tunggu! Juli belum habis cakap lagi ni!"



Senior tersebut tidak menghiraukan panggilan Juliet dan dia tergesa-gesa kembali ke kelas. Dia hanya mengharapkan Juliet melupakan sahaja perkara tersebut kerana jika Juliet tahu perkara sebenarnya, habislah terbongkar rahsia sekolah itu yang telah tersimpan rapi selama 15 tahun. Senior tersebut hanya mahukan keselamatan junior-juniornya terjamin. Jika rahsia ini diketahui umum, pasti ramai orang tidak mahu menghantar anak mereka belajar di sekolah ini lagi.



Malam.

Malam ini Juliet nekad mahu menangkap makhluk tersebut. Beliau mahu tau rahsia apa yang cuba disembunyikan oleh akak senior siang tadi. Ya. Malam ini penentunya dan Juliet tidak mahu bertangguh-tangguh.

Pukul 2.30 pagi.

Juliet pura-pura tidur. Semua rakan-rakannya telah lama lena dibuai mimpi yang indah-indah. Hati Juliet mula berasa tidak tenteram. Beliau menyesal kerana tidak tidur betul-betul. Rasa seram mula menyelubungi jiwanya sekarang.

'Mati aku, mati!'
Juliet memaki dirinya sendiri. Tapi segalanya sudah terlambat. Bunyi orang berlari mula kedengaran. Juliet tergamam. Beliau senyap dan membatukan diri. Seperti semalam, selepas berlari, makhluk itu akan merenung mukanya. Deruan nafas kasar makhluk itu terasa deras di muka Juliet. Juliet berisghtifar dan berdoa;

'Ya Allah, jauhkan aku dari syaitan yang dikutukkk...amin..'

Secara tiba-tiba, Juliet seolah-olah memperoleh kekuatan. Beliau nekad untuk melihat bagaimanakah rupa makhluk yang mengganggunya itu. Beliau membuka matanya. Saat ini, Juliet sangat sangat terkejut dan hampir pengsan.



"Cikgu Kordiyahh!!!!! Apa cikgu buat ni????"

"Hehe. jangan lah marah Juli. Cikgu saje tenung muka awak, nak tengok awak da tidur ke belum sebab semalam cikgu perasan awak terjaga time time macam ni."

"Ooooo. Cikgu la yang berlari pagi-pagi bute ni. Kenapa??"

"Cikgu senaman la. Cikgu malu nak jogging siang-siang. Pengetua suka ejek cikgu. So, cikgu jogging pagi-pagi macam ni time orang tido. Cikgu nak jogging kat tepi jalan raya cikgu takut. Baek jogging kat koridor ni je, hehe. Cikgu nak kurus sikit sebab nak ngorat pengetua kamu tu la. Dia kan duda."

"Hai.. cikgu cikgu...macam-macam."

Maka, misteri pun selesai.



Note: Kisah hantu ni kisah benar, tetapi ending cerita ni sengaja bagi macam lawak. Hakikatnya memang ada kisah ni. Kawan I tu sampai telan panadol 6 biji setiap hari, takut terbangun lagi pukul 2,3 pagi.






20 bebelan:

sHaH said...

oh cikgu kordiayah...
ada2 jek ye..

Kojack de Alloohaa said...

cikgu2..sma la mcm cikgu y ak knal skrg nih..hahaha

ღ Juliet ღ said...

shah:

hahahaha. cikgu sengal.

ღ Juliet ღ said...

kojack:

huhu. ade ke cgu u mcm tu? wakaka

maiyah said...

salam.. hang tu cikgu.. hehe!

EIPUL said...

kamu ni spoil mood seram lah. Haha. Taniah cikgu tu pegi jogging malam2 buta. Memang tebiat. Hoho

p a n y said...

cikgu kordiyah ni kan.

memang kaco mud seram tul la! haha

ღ Juliet ღ said...

maiyah:

salam. hye2.. cikgu ke? huhu

ღ Juliet ღ said...

eipul:

haha. cikgu tu yg spoilkan mood seram tu =P

ღ Juliet ღ said...

pany:

haha. cikgu tu memang. bikin suspen je. but kisah lari2 tu mmg real pny ada.

aWaLLiWauDDin said...

bengong.. ctr mcm nk real jer... hehehe... cg kordiah tu mst gemok kn.. hehehe

juliet said...

awaliwau:

hhaa. cgu tu kurus da. just nk bagi mantap je lg tu.

pompuan said...

hye juliet!

Firol said...

Hooohohohho....

Dok asrama biasanya selalu gitu....

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

nape la awak ni bgtaw haikat citer sbnr..sy dlm bilik yg gelap ni! haish.. ;p

juliet said...

pompuan:

hye2~!

juliet said...

firol:

huhu btul2. slalu kne kacau.

juliet said...

alif dal mim:

hha takut ek?

cookie devine said...

Malam nih nak tgk cita hantu...

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari pak Karamu